Gyertyakészítési tipp kreatív önképző szakkörök számára.

Írta: Administrator on .

A gyerekeket bátran tanítsuk meg erre az ősi technikára.

Kérlek először olvasd el a "Gyertyamártás előkészületek" cikket. Fontos, hogy gondoskodjunk a mártó edény stabilitásáról, lehetőség szerint válasszunk széles edényt. A viaszt másik helységben melegítsük. Használjunk méhviaszt, azért mert ez, 45C foknál már folyékony és ne is legyen melegebb, mérjük meg. A gyerekek, amikor csak tehetik, belenyomják ujjukat a meleg viaszba. Ez ellen nem tehetünk semmit, hagyjuk őket szórakozni. Öltöztessük őket, olyan ruhába, amelyik bírja a főzőmosást. A gyerekek ruhájára, cipőjére került viaszmaradékot, először a körmünkkel, vagy késsel kaparjuk le, majd  foltbenzinnel tisztítsuk. A ruhával, ha nem bírja a főzőmosást ugyan így járjunk el. Most már kezdődhet a gyertyamártás. Osszuk a gyerekeket két csoportra, alakítsunk két kört , találjunk egy kedves éneket és a fazék két oldaláról  kezdődhet a gyertya hízlalása. Azért kell így csinálni, mert a gyerekek nem türelmetlenkednek, ameddig kihűl a gyertyájuk, két mártás között. Attól függően, hogy mennyi a gyerekek száma, kiszámolhatjuk a szükséges méhviasz mennyiséget. Az edényben legalább 1kg-ra lesz szükségünk, azonban ez az edény nagyságától függően változhat. Egy személyre megközelítőleg 3dkg további viasz mennyiséget és 25cm kanócot számoljunk. A méhviasz másik előnye, hogy kéz melegen még alakítható. A különleges mártott gyertyák fejezetben lévő fotók segíteni fognak a további munkában. Felnőttekkel és nagyobb gyerekekkel rendezhetünk gyertyamártó versenyt, aminek az a lényege, hogy ki tud nagyobb súlyú gyertyát mártogatni. Ez nem is olyan könnyű dolog, mert meg kell találni a kellő egyensúlyt a mártogatások száma és a hűlési idő között, ha ez nem sikerül a gyertya lecsúszik a kanócról, és az elsőkből utolsók lesznek. Előzőleg gyűjtsünk maradék gyertyavégeket. Sok sikert és jó szórakozást.

Nézz körül nálam   www.gyertyawebshop.hu ,       www.templomigyertyak.hu

Biztonság

  1. Ne tartsunk éghető anyagot a munkaasztalunk közelében.
  2. Ne hagyjuk magára az elkezdett munkát.
  3. Ne melegítsük 80C fölé a viaszos edényt.
  4. Ne dolgozzunk billegő edénnyel.
  5. Használjunk kötényt.
  6. Zárt cipőben dolgozzunk.
  7. Használjunk kesztyűt ha a meleg edényhez nyúlunk.
  8. Ne kerüljön víz a viaszba.
  9. Használjunk dupla falú edényt, amelyet töltsünk fel vízzel.
  10. A viasz melegítéséhez használjunk hőfokszabályzós villanyrezsót, kerüljük a legnagyobb hőfokozatokat.